24 de December de 1938 - Misa de Gallo en Calatayud a la espera del asalto final a Barcelona (434 + 98)

Quan les campanes de les diferents esglésies de Calatayud cridaven a missa de mitja nit en el Nadal de 1938, vareig sentir un goig que era impossible d’esplicar, i que no podien entendre els que sempre havien celebrat aquella diada.

Davant del nostre quartel general, instal·lat en el casino principal de Calatayud, hi havia l’església de Sant Pere. Allí vàrem anar a oir la Missa del Gall la majoria dels que formàvem el «Cuartel General del Ejército de Levante» que comanava el tan recordat General Orgaz.

Abans s’ens havia repartit un lot de llaminadures que la benemèrita organització de Fronts i Hospitals enviaba a tots els combatents d’Espanya en la nit de Nadal. Vull copiar aquí la seva composició, que l’he guardat en un vell carnet de notes d’aquells dies: Una capsa de codonyat, un troç de torró de massapà, un pot de mermelada, un paquet de cigarretes, un puro, caramels i admetlles, mitja lliure de xacolata, paper d’escriure i una ampolla de conyac per cada quatre soldats, amb la que poguérem curullar el reglamentari «janillo» per dues vegades.

Després d’uns mesos de no tenir casa, ni família, ni posseir el més necessari, el gest d’aquelles noies i dames de la reraguardia, preocupant-se dels anònims soldats del front, era una cosa que arribava al fons de l’ànima.

Aquell Nadal era ademés ple d’esperances. En la nit del dia abans–aquell 23 de desembre que havia de marcar una de les més lluminoses fites de la nostra guerra,–s’havia iniciat una ofensiva i precisament en la direcció que nosaltres, catalans, tant desitjàvem. L’avanç que s’iniciava per davant de Balaguer, no havia de parar fins arrivar a Port-Bou!…

Feia dies que en els nostres meis, sentíem parlar de la operació «Turrón». (Aquest era el nom militar amb què després sabérem es volia designar l’ofensiva de Catalunya.) Però no crèiem que el «Turrón» amb tot i tan desitjar-lo, arrivés a tenir l’extensió i l’importància que tingué.

Quant uns mesos després en que la pau ja era un fet a tot Espanya, pujava les rústegues escaletes que condueixen al santuari de la Vergé de la Penya, patrona de Calatayud, per a despedir-me i remerciar-la, encara recordava el tel d’emoció que cobria els meus ulls en la Missa del Gall d’aquell Nadal inoblidable, en el que pressentia palpablement, que dintre uns dies o setmanes, podríem tornar a les nostres llars, i allí refer les nostres vides capgirades per les malvestats passades en aquells tres anys.

, "Tres Nadals de guerra" (en Condal) (1949).

Comentarios del compilador

La revista escolar del Colegio Condal/Col·legi Comtal era bilingüe en ese momento. Hay más de y sobre Lluís Bonet Punsoda disponible. Encontré la revista y bastante más cosa en catalán de los 40 en las librerías de segunda mano hace unos años, cuando los «amigos» de entonces me aseguraban con lágrimas en los ojos que el catalán fue prohibido hasta 1976.

Sobre el carlismo literario, vea por ejemplo [ref4363].

450.000 palabras sin publicidad ni subvención

Noticias por e-mail

Noticias en Twitter una vez al día

Tags y explicaciónes

 • Asistencia sanitaria (25)
 • Balaguer (1)
 • Barcelona (1604)
 • Batalla del Ebro (2) La batalla del Ebro fue una batalla librada durante la Guerra Civil Española.
 • Calatayud (4)
 • Cataluña (147)
 • Ejército de Levante (Bando sublevado) (2) El Ejército de Levante agrupaba parte de las tropas del bando sublevado durante la Guerra Civil Española.
 • España (250)
 • Guerra Civil Española (91)
 • Hermanos de las Escuelas Cristianas (3) El Instituto de los Hermanos de las Escuelas Cristianas, F.S.C.: Fratres scholarum christianorum (más conocidos en algunos sitios como Hermanos de La Salle) es una congregación de maestros laicos fundada por San Juan Bautista de La Salle.
 • Misa de Gallo (2) Se denomina popularmente Misa del Gallo o Misa de Gallo a la Santa Misa que se celebra en la medianoche (o poco antes) de Navidad en Nochebuena, de esta forma se recibe al día de Navidad como la conmemoración del nacimiento de Jesús.
 • Navidad (21)
 • Ofensiva de Cataluña (1) La Ofensiva de Cataluña, también llamada Batalla de Cataluña o Campaña de Cataluña, fue el conjunto de operaciones militares que se desarrollaron en Cataluña entre diciembre de 1938 y febrero de 1939 dentro del marco de la Guerra Civil Española, y que se saldaría con la victoria de las tropas franquistas.
 • Portbou (4)

Parecido

RSS feed

Almanaque creado por El Organillero-Cantante, antiguamente de Barcelona
© 2007-2024 · Etenim mihi multa vetustas scire dedit - Ovidio, Las metamorfosis